Штучний інтелект – що це?

Штучний інтелект - це так званний  алгоритм обробки інформації
«Він схожий на роботу головного мозку, апаратна та програмна структура теж нагадує мозок. Це математичний апарат з електронною частиною, яка може працювати з інформацією як людина», – пояснює Олексій Резніченко, засновник та керівник мережі Центрів робототехніки «Ботеон».
В ідеальному варіанті він може мислити, навчатись та синтезувати нову інформацію.

Що вже винайшли?
Вже існують досить складні та «розумні» алгоритми.
 Є різноманітні тести і часто не можливо відрізнити, з ким людина спілкується, якщо не бачить і не знає напевно, чи то людина, чи то штучний інтелект.
Найвідомішими розробками є роботи-гуманоїди, які схожі на людей. Один з них – робот Софія.

«Батько» Софії вважає, що вже через 20 років роботи будуть жити серед людей та допомагати їм у повсякденних справах, і при цьому їх навіть складно буде відрізнити від справжніх людей.

Чи застосовують штучний інтелект вже зараз?

Розробки, які використовують «ботів» у своїй роботі, вже зараховують до штучного інтелекту.
У телефонах є така функція, як розпізнавання обличчя. Там використовуються алгоритми, які навчаються і які можуть вести базу кількох людських обличь. Звісно, людське обличчя може змінюватися, але програма навчається і здатна розпізнати його за будь-якого освітлення, або в залежності від змін – з бородою чи вусами.

Є такі  програми, як чат-боти, які працюють із людиною. Вони використовуються в багатьох компаніях в Україні на перших етапах звернення клієнта.
Штучний інтелект – загроза для людства?
Минулого року робот Софія в інтерв’ю заявила, що знищить людство, хоча потім розробники зізнались, що це був жарт.
«Робот Софія і ці жарти, які поширюються в світі, про захоплення світу, мені здається, що це просто модно, так можна піарити роботів і веселитися», – зазначає експерт програми «Деталі».
Хоча багато відомих та поважних вчених і винахідників вважають, що штучний інтелект є загрозою для людей.
«Основною властивістю будь-якого інтелекту є властивість навчатися. І чому він навчиться в середовищі людей, бо він тут буде розвиватися, так він і буде себе поводити. Або люди можуть спеціально його навчити конкретним діям. Можливо, це можна порівняти із дитиною», – наголошує Олексій Резніченко.
Тобто можуть бути «погані» та «добрі» роботи, як і люди. 

Марк Цукерберг, програміст і засновник мережі Фейсбук, переконаний, що штучний інтелект навпаки допоможе людству впоратися із багатьма проблемами: люди зможуть отримувати більш якісне лікування, діагностування захворювань, знизити кількість ДТП (що є наразі найбільшою причиною смертності людей) і так далі.
Технології вже сьогодні допомагають виправляти ситуацію із забрудненням навколишнього середовища, а далі можуть взагалі врятувати людей від цієї проблеми.
Висновок: штучний інтелект - насправді дуже цікаве явище, яке потребує ще багатьох вдосконалень і досліджень. Не можна однозначно сказати,що це перевага чи загроза людству. Відомо лиш одне, штучний інтелект - це еволюція, яку на данному відрізку часу важко зупинити (а можливо, і не слід цього робити), а отже треба під неї підлаштовуватися.

Комментарии